Vaddå brädspel?

mars 23, 2009

Jag tror det är bra att reda ut begreppet brädspel. Nu är jag självklart inte säker på att detta är allas bild av verkligheten, men min bild är det i alla fall. Det finns ett par olika sorters spel:

– Sällskapsspel. Spel man spelar på förfesten, middagen eller med familjen en tråkig söndag. Relativt enkla spel utan större strategiskt moment utan snarare fokus på att fördriva tiden och lära känna varandra. Mer inrikade kategorier av sällskapsspelet är frågespel (som TP) och partyspel (som Alias).

– Barnspel. Spel som passar de lite yngre spelarna. Går ofta ut på tur och är mycket enkla att förstå och inte särkilt roligt för vuxna att spela. Ett exempel på barnspel är Fia med knuff.

– Brädspel. De spel jag uppskattar och spelar. Strategiska moment och interaktion mellan spelarna i fokus. Reglerna är generellt lite krångligare till dessa spel, men med bra regelböcker eller någon som förklarar brukar det inte vara något problem. Ofta med ett roligt tema, flera olika sorters kort, pjäser och bräden.

Det är brädspel jag kommer skriva om på denna blogg. Men vad är så bra med bärdspel? Jag tycker aktiviteten innehåller allt: häftiga teman, sociala möten, strategi, rollspelande, vinnarglädje och utmaningar. Att bara läsa regler till brädspel finner jag underhållande. Att förstå hur spelmakaren tänk och i mitt huvud börja fundera ut bästa sättet att spela. När det sedan är dags att spela kan man alltid avbruta för att snacka lite, fika eller hitta på något annat. Hur bra som hellst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: